Barion Pixel

Táblák | Feliratok | Reklámtechnika

tabla.hu

Zsugorinfláció – akár 1 millió Ft bírságot is kaphatnak az élelmiszerüzletek

Március 1-től az egymilliárd forint feletti árbevétellel rendelkező élelmiszer-kereskedőknek figyelemfelhívó tájékoztatót kell kihelyezniük, ha egy termékük kiszerelése csökkent – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A kereskedő tájékoztatási kötelezettségének teljesítése érdekében a gyártó, a magyarországi forgalomba hozó és beszállító köteles a kiszerelési egység csökkenésével érintett termékről megfelelő módon tájékoztatni a kereskedőket. A szabályok elmulasztása esetén a fogyasztóvédelmi hatóság fog eljárni.

Kínálatunkban elérhetőek a bejárathoz és a termékek mellé elhelyezendő matricák is, az alábbiaknak megfelelően:

  • hipermarket, nagyméretű szupermarket, szupermarket, diszkont és a diszkont területi minimumánál kisebb, de bruttó 200 m2-nél nagyobb alapterületű üzletet üzemeltető kereskedő kötelezett az üzlet vásárlók által használható összes bejáratánál, az üzletben szokásosan használt információs táblákkal megegyező méretű, de legalább 297×420 milliméter nagyságú (A3 méret) méretben, jól látható információs táblánVAGY
  • a bruttó 200 m2-t nem meghaladó alapterületű üzletet üzemeltető kereskedő az üzlet vásárlók által használható bejáratánál, az üzletben szokásosan használt információs táblákkal megegyező méretű, de legalább 210×297 milliméter nagyságú (A4 méret) méretben, jól látható információs táblán tájékoztatja a vásárlókat

TOVÁBBÁ

a „Vigyázzon, a termék kisebb lett” jelzést a fenti leírás szerinti kötelezett közvetlenül a termék mellett – egyedi árkiírás alkalmazása esetén az egyedi árkiírás mellett –, jól látható helyen köteles kihelyezni legalább 80×50 milliméter nagyságú méretben.

A kiszerelés-csökkenéssel érintett termékekről a fogyasztók a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján nyilvánosan elérhető tájékoztató adatbázisból is tudakozódni tudnak majd.

Ha egy termékből a 2020. január 1. és 2023. július 1. között gyártottakhoz képest új, kisebb – így különösen kisebb tömegű vagy térfogatú – kiszerelési egység kerül forgalomba, a kereskedő köteles a termék forgalmazásának megkezdésétől számított 2 hónapig feltüntetni a kiszerelés változására utaló tájékoztatást. A gyártók, forgalmazók, nagykereskedők kötelesek tájékoztatni a kereskedőket a tájékoztatáshoz szükséges adatokról. A fogyasztóvédelmi hatóság bármely szereplőre, aki ezt megszegi, egymillió forint bírságot szabhat ki. A rendelet február 1-én lép hatályba. Ha azonban a terméket 2023. július 1. és 2024. február 29. között kezdték árulni, a tájékoztatást március 1-től kötelező kitenni.