Barion Pixel

Táblák | Feliratok | Reklámtechnika

tabla.hu
Anyagismeret

Anyagismeret

Vinil öntapadó 

 

Lágy PVC-fólia szilikonozott papír hordozón. Ragasztóanyaga poliakrilát. Beltéren hosszú ideig, kültéren (normál európai éghajlaton) min. 3 évig őrzi meg a belőle készült matrica az eredeti tulajdonságait. UV-sugárzással szemben közepesen ellenálló.

 

Ragasztóanyaga idővel kikristályosodik, a fólia pedig zsugorodik hosszan tartó magas hő hatására. Alkoholos filctollal írható a felülete. Nyom nélkül visszaszedhető. A ragasztóanyagának maradványai (pl. foltbenzin) oldószerrel letisztíthatóak.

 

Minimális ragasztási hőmérséklet: +10 ºC (az alap hőmérséklete!). Ragasztóanyaga 24 óra után éri el a maximális ragasztóhatást. Kapható matt és fényes kivitelben is. Ragasztás előtt az alapot portalanítania és oldószerrel vagy alkohollal zsírtalanítania kell.

PVC (kemény PVC-lemez) 

 

Vegyszerálló: sav és lúgálló alapanyag. Anyagában és felületén is színezhető. Minimális vastagság: 1 mm. Adalékkal UV-sugárzással szemben ellenálló. –20 ºC alatt törik. Hőtágulása nagy, 2 m hosszúságú lemez esetében akár 1 cm is lehet a méretváltozás, ezért célszerű a rögzítőelemnél nagyobb furatokkal ellátni.

 

Furatok optimális távolsága min. 10 cm, formájuk lehetőleg a tágulás irányában ovális. Max. 60 ºC hőmérsékletű helyiségben használható. Elektrosztatikus feltöltődés veszélye fennáll.

Alumínium szendvicslemez: Olyan műanyag maggal rendelkező lap, melynek mindkét oldalára egy-egy vékony alumínium réteget sajtolnak. Az így kapott lemez a műanyag magnak köszönhetően könnyű, az alumínium fedőrétegnek köszönhetően pedig tartós, ellenálló, szilárd és merev.

 

Alumínium: Nem vegyszerálló, más fémekkel közvetlenül nem érintkezhet. Könnyen alakítható fém: az AFV Kft. kínálatában préselt kivitelben és elektrosztatikus porszórással felületkezelt kivitel is található.

 

Horganyzott lemez: A horganyzott lemezek rendkívül időjárásállóak. A horganyréteget a kohóműben viszik fel a lemezre. Az AFV Kft. táblatermékeit a Budapesti Műszaki Egyetem bevizsgálta, és a porszórással kettős felületvédelemmel ellátott lemezek élettartamát minimum 15 évre becsülte. A porszórás nélküli horganyzott termékek általában öntapadó fólia bevonatot kapnak, ami a jó alapfelület miatt szintén rendkívül tartós információhordozó.

 

Fényvisszavető fólia: A fényvisszavető fóliák közül KRESZ-tábláknál többnyire a 7 év gyártói garanciával rendelkező EG minőségű fóliát használjuk, ami a közúti tábláknál alapkövetelmény. Léteznek még a HI és a DG minőségjelű fóliák, melyek közúti alkalmazása folyamatosan növekszik. Elsőbbségadásra kötelező tábláknál minimum HI besorolású fólia használandó.

 

Utánvilágító fólia és lemez: Fotolumineszcens anyag. Napfény vagy meleg mesterséges fény hatására feltöltődik, sötétben fényt bocsát ki. Lecsengési görbéje nem meredek. Önmentéshez az első 20 perc a legfontosabb, amikor e termék a legnagyobb fénnyel világít. Nincs fenntartási költsége, de rendszeres szemlével ellenőrizni kell a működőképességét. Elhelyezésre vonatkozó alapszabály, hogy a veszélyhelyzetbe kerülteknek a menekülési út minden pontjáról legalább 2 feliratot kell látniuk. A feliratok felületének portalanításáról rendszeresen gondoskodni kell.

 

Mágnesfólia: vas felületre tapadó, könnyen eltávolítható anyag. Gépjárművek esetében a tábla teljes felületén tapadjon a karosszériaelemhez. A táblát tiszta felületen érdemes elhelyezni a karosszéria sérülésének elkerüléséhez. Jármű mosásakor a táblát le kell venni.

 

Polisztirol: beltéri műanyag, amelynek az UV-ellenállósága gyengébb a pvc-hez képest, tartós kültéri alkalmazás esetén elszíneződhet, töredezhet