Barion Pixel

Táblák | Feliratok | Reklámtechnika

tabla.hu
Ég a napelem panel

Napelemes rendszerek tűzvédelme

2023. október 16-án került megrendezésre a TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség, valamint a Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozata és a TMKE Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesülete szakmai napja, melynek témája volt az épületeken elhelyezett napelemes rendszerek tűzvédelme. A napelemes rendszerek fejlődése új kihívások elé állítja az építészeket, épületgépészeket, a tűzvédelmi tervezőket, épületüzemeltetőket és a beavatkozó tűzoltókat. Ezekre a kihívásokra kereste a választ a konferencia.

 

Egyik megoldásként az olyan smart vagy optimalizáló napelem rendszerek jöhetnek szóba, melyek érzékelik a tüzet és nagyon rövid idő alatt a bennük lévő feszültséget automatikusan lecsökkentik, így lehetővé téve a biztonságos oltást.

 

Ennek demonstrálására egy működő napelem rendszer meggyújtására és oltására is sor került, melyet az alábbi videóban lehet megtekinteni:

 

 

A konferencián szó esett többek között arról is, hogy küszöbön áll olyan pályázat indulása, mely a háztartási méretű kiserőműveket energiatároló rendszerrel (akkumulátor) egészíti ki, ami olyan technológiát enged be az életterünkbe, mely tűzvédelmi szempontból kritikus.

 

A napelem kivitelezők szakmai felkészültsége jelenleg is erősen hiányos, de a piaci túlélés miatt borítékolható, hogy az akkumulátortelepítési üzletágba is belevágnak, viszont az ehhez kapcsolódó szaktudás vélhetően szintén sok esetben hiányozni fog. Emiatt a telepített energiatároló rendszerek számának növekedése várhatóan a megemelkedő akkumulátor és háztüzekkel fog együtt járni. Szükség lenne ennek megelőzésére, a megfelelő tudás, jogosítványok megszerzésére, egyáltalán egy ehhez kapcsolódó követelményrendszer létrehozására.

 

Gépjárművekben található Li-Ion akkumulátorok tűzlefolyásáról és oltási lehetőségeiről ebben a bejegyzésben írtunk.