Barion Pixel

Táblák | Feliratok | Reklámtechnika

tabla.hu

Félidőben a veszélyes anyagokkal végzett tevékenységek munkavédelmi célvizsgálata

A munkavállalók veszélyes vegyi anyagoknak való jelentős kitettsége és az egyes vegyi anyagok expozíciós határértékeire vonatkozó szabályok változása miatt vált szükségessé az országos ellenőrzés. A hatósági fellépés ráirányítja a figyelmet a vegyi anyagok veszélyeire, az új határértékek betartásának fontosságára.

A munkavédelmi hatóság a 2024. évi országos hatósági ellenőrzési tervében meghatározta a veszélyes anyagokkal végzett tevékenységek munkavédelmi célvizsgálatát, ami 2024. április 1-én kezdődött és 2024. május 31-én ér véget.

A veszélyes anyagok hallatán kinek, mi jut eszébe? Veszélyes anyagok az olyan folyékony, gáz vagy szilárd halmazállapotú anyagok, amelyek a munkavállalók egészségét vagy biztonságát veszélyeztetik. Szinte minden munkahelyen előfordulnak, gondoljunk például az üzemanyagokra, festékekre, ragasztókra, oldószerekre, tisztítószerekre, a karbantartáshoz használt anyagok jelentős részére stb.

Veszélyes anyagok alkalmazásával járó tevékenységek esetén a tájékoztató, figyelmeztető jelzések kihelyezése bizonyos esetekben kötelező (CLP, REACH, hazai jogszabályok), van, hogy ajánlott, de biztos, hogy minden esetben hatékonyan egészítik ki a műszaki és egyéb intézkedéseket.


A célvizsgálat témája azért is kiemelten fontos, mivel az Európai Unióban a rosszindulatú daganatos megbetegedések tekinthetők a foglalkozással összefüggő halálesetek elsődleges okának, amelyek főként a munkahelyi veszélyes anyagoknak való kitettségre vezethetők vissza.

A vizsgálati szempontok a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztály honlapján vagy ide kattintva érhetők el.