Barion Pixel

Táblák | Feliratok | Reklámtechnika

tabla.hu
Mikor kell egészségvédelmi jelzéseket használnunk a munkahelyen

Mikor kell egészségvédelmi jelzéseket használnunk a munkahelyen

Egészségvédelmi jelzések a munkahelyen

Sokunknak okozhat fejtörést, hogy mikor szükséges valamit kiírni, kitáblázni, jelezni, mivel nem mindig találunk konkrét előírást arra vonatkozóan, mikor, mit és milyen módon kell jelölni, kiírni. Sok esetben a józan, egyszerű logika választ ad a „Hogyan?” kérdésre, de van, hogy „elfogy a tudomány” Csupán abban vagyunk biztosak, hogy szükség van olyan tájékoztató eszközökre, amelyek felhívják a figyelmet valamilyen veszélyre, követendő magatartásra vagy éppen tiltott tevékenységre.

Először is érdemes tisztáznunk, hogy mi a jelöléssel, táblával stb. közölni kívánt információ.  Tudnunk kell, hogy kiknek akarunk jelezni, és mi az a forma, szín, alak, kép, esetleg rövid szöveg, amit a „közönség” meg fog érteni, jól fog érteni.

Számos esetben jogszabály, szabvány előírja a használandó tábla, felirat alkalmazását, de megfelelő átgondolás nélkül nem, vagy csak részben érik el kívánt céljukat (pl. túl magasan, túl alacsonyan van, veszélyzónára felhívó tábla csak a veszélyzónában látható/olvasható). Emiatt fontos, hogy az egészségvédelmi jelzések elhelyezése egy átfogó felmérés és értékelés alapján, azaz kockázatértékelés alapján történjen.

Minden munkáltatónak rendelkeznie kell munkahelyi kockázatértékeléssel. A kockázatértékelésben fel kell tárniuk a munkavállalók egészségét és biztonságát veszélyeztető kockázatokat. A veszélyek ellen megfelelő intézkedéseket kell hozniuk, melyek közül az egyik az egészségvédelmi jelzések alkalmazása. Ehhez jó kiindulópont lehet a munkavédelmi hatóság szakmai irányítása által a napokban közzétett, a kockázatértékelésről szóló szakmai útmutatója, melyből képet kaphatunk a kockázatértékelés folyamatáról.

A kockázatértékelés elkészítése munkabiztonsági és munkaegészségügyi szaktevékenységnek minősül. Azonban, a kockázatértékelésből következő intézkedések megtételéhez – maradjunk a jelzések kihelyezésénél – már további, megfelelő munkavédelmi és egyéb szakmai kompetenciákkal rendelkező szakemberek közreműködése szükséges, hiszen a jelzések megtervezése, gyártása, elhelyezése másfajta szaktudást, felkészültséget, gyakorlatot igényel.

Kockázatértékelés elkészítéséhez kérje ajánlatunkat az [email protected] e-mail címen.