Barion Pixel

Táblák | Feliratok | Reklámtechnika

tabla.hu

Kereskedelmi és vendéglátóipari tevékenységek biztonsága

A Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztálya közzétette a „Kereskedelmi és vendéglátóipari tevékenységek biztonsága” témájú útmutatóját.

 

A kereskedelem és vendéglátás nem is veszélyes – gondolhatnánk. Valóban, az építőiparhoz vagy kohászathoz képest nem tűnik veszélyesnek, de gondoljunk bele, mennyi résztevékenységből áll (élelmiszer-feldolgozás, forgalmazás, anyagmozgatás, anyagtárolás, teheremelés, szállítás, takarítás stb.), mennyi munkaeszközt használ (szeletelő gépek, keverő-, dagasztó gépek, főzőüstök stb.) és hány ilyen munkahely van (konyhák, eladóterek, rakodóterek, szállítószalagok, felvonók stb.), amit mind figyelembe kell vennünk, hiszen minden elemének megvannak a maga sajátod veszélyei, kockázatai és munkahelyi biztonsági, egészségvédelmi követelményei.

 

A címadó két területnek külön szabálygyűjteménye is van (Kereskedelmi és Vendéglátóipari Biztonsági Szabályzat, röviden: KVBSz), melynek előírásait az alapvető, minden munkahelyre vonatkozó szabályokon túl is be kell tartani.

 

Aki látott már hentesnél a háttérben a húsdarálónál elhelyezett „Tömőfa használata kötelező” táblát, az sejti, hogy nem teljesen veszélytelen még az egyszerűnek tűnő húsdarálás sem. A konkrét jogszabályi előírás (KVBSz 4.1.8. pontja) mellett, súlyos balesetek elrettentő példái is alátámasztják a figyelmeztető tábla szükségességét (egy példa: a munkavállaló nem használta a tömőfát, benyúlt a darálóba, amely ujjait behúzta és roncsolta, a darálót csak a tűzoltóknak sikerült eltávolítani a munkavállaló kezéről). Az ágazatban több halálos forrázásos baleset történt, gyakran láthatunk videómegosztó oldalakon terjedő, hazánkban sem példanélküli polc eldőléseket, összeomlásokat, de meg kell említenünk az áruval túlterhelt kisbolt födémjének leszakadását, ami halálos áldozatot is követelt.

 

Előírás, hogy hűtőhelyiség belsejében elhelyezett világításkapcsolót és az ajtó zárszerkezetét fluoreszcens anyagból kialakított jelzőtáblával kell jelölni (KVBSz 2.7.2.). Jobb bele sem gondolni, hogy ha ezek nincsenek, hogyan találunk ki a véletlenül ránk csukódott hűtőkamrából, ahová a világítás felkapcsolása nélkül „szaladtunk” be?

 

Belátható, hogy az ágazat sajátosságai komoly veszélyhelyezetek teremthetnek, így a vonatkozó előírások, szabályok ismerete ugyanolyan fontos, mint minden más ágazatban.

 

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a munkavállalókat érő kockázatok megelőzéséhez, mint minden más területen, megfelelő kockázatértékelést kell végezni munkabiztonsági és munkaegészségügyi szaktevékenység keretében. (Kockázatértékelés elkészítéséhez kérje ajánlatunkat az [email protected] e-mail címen.)

 

A most közzétett tudásanyag elsajátítása ellenőrző kérdések alapján tesztelhető, melyhez megoldókulcs is rendelkezésre áll.

 

A szakmai anyag alkalmas a munkavédelmi alapismeretek online eszköztárának kialakítására, oktatásokhoz, képzésekhez.